Sve više dezertera ISIL-a vraća se na Zapad

Sve više dezertera ISIL-a vraća se na Zapad

Zabilježen je sve veći broj boraca grupe Islamska država Irak i Levant koji dezertiraju i vraćaju se u zemlje gdje su prethodno živjeli na Zapadu, navode eksperti francuske službe sigurnosti.

Šef francuske obavještajne agencije Patrick Calvar izjavio je pred francuskim Parlamentom da se iz Sirije i Iraka u skorije vrijeme vratilo 244 boraca.

Calvar je rekao da “postoji još veći broj boraca sa Zapada koji žele da se vrate svojim kućama, ali ih komanda ISIL-a zbog toga proglašava izdajnicima i strijelja”, prenosi AFP.

Kako navodi agencija, po povratku ih dočekuju službe državne sigurnosti čiji zadatak je da provjere razloge njihovog odlaska i povratka i eventualnu povezanost sa terorizmom, prenosi Tanjug.

AFP podsjeća i da grupa ISIL, koja se suočava sa porazima na više frontova u Siriji i Iraku, pokušava da zadrži hiljade dobrovoljaca koji su im se od 2014. godine pridružili iz zapadnih zemalja.

“Oni osjećaju da je ideja ISIL-a u posljednjoj fazi. Mnogi dobrovoljci sa Zapada nam sada šalju poruke sa pitanjem kako da se vrate kući”, rekao je francuski obavještajac Didier le Bret za AFP.

Opreznost službi

Zapadne službe sigurnosti su oprezne pri prihvatanju dezertera iz redova ISIL-a, javlja AFP.

“Zabrinuti smo kad se neko vrati. Kako da znamo da li je iskren ili je na zadatku”, rekao je Le Bret.

Međunarodni centar za izučavanje radikalizma, u svom saopćenju navodi više motiva za sve češće napuštanje ISIL-a.

“Razlozi za napuštanje vojnih grupacija grupe Islamska država Irak i Levant su jednako kompleksni kao i razlozi zbog kojih su se ljudi odlučili da im se priključe”, piše u izvještaju direktora Međunarodnog centra za izučavanje radikalizma (ICSR) Petera Neumanna.

Neumann kaže da, prema svjedočenju povratnika, “Islamska država Irak i Levant se više bori protiv drugih muslimana, sunita, nego protiv Assadove vojske”.

“Želim da poručim svim mudžahedinima da ne idu u Siriju. Ovo nije džihad. Tjerat će vas da ubijate druge muslimane”, rekao je jedan dezerter francuskim inspektorima.

AFP prenosi da su dezerteri razočarani životom u uporištima ISIL-a, poput grada Raqqa, gdje, prema riječima povratnika “najčešće dolazi do razbijanja utopijske vizije o čistom islamskom društvu – ideje kojom su namamili dobrovoljce sa Zapada da im se pridruže”.

Izvor: Agencije