Turska i Izrael postigli dogovor i obnovili odnose

Turska i Izrael postigli dogovor i obnovili odnose

Izraelske dnevne novine Yediot Ahronoth otkrile su najvažnije dijelove ugovora između Turske i Izraela kojim bi trebalo obnoviti diplomatske odnose između Izraela i Turske, nakon što su cionisti 2010. godine napali turski brod Mavi Marmara koji je krenuo u prekid opsade Gazze.

Prema ovom dogovoru, Izrael je pristao da dozvoli Turskoj da u Pojas Gazze transportuje sve ono što smatra potrebnim u humanitarne svrhe. Također, Turskoj je dozvoljeno da radi na razvoju i opremanju bolnica, da u Gazzi instalira novu elektranu i pogon za prečišćavanje i analizu vode u saradnji sa evropskim zemljama.

Izrael je, sudeći prema pisanju njihovih dnevnih novina, odustao od insistiranja da Turska protjera visoke zvaničnike Hamasa koji su našli utočište na teritoriji ove zemlje, a ugovorom nije ni dotaknuto pitanje izraelskih vojnika zarobljenih u Pojasu Gazze u posljednjoj agresiji na ovu palestinsku oblast.

Kao odštetu za ubijene u akciji cionističkih specijalaca, Izrael će u budžet Turske uplatiti 21 milion dolara, koji će biti raspoređeni porodicama stradalih na brodu Mavi Marmara.

Izraelski pukovnik Erez Weiner, bivši član izraelskog Generalštaba, saopćio je kako je Turska jako zainteresovana za popravljanje humanitarne situacije u Gazzi, dok je Izrael zainteresovan za poboljšanje ekonomskih odnosa u regionu. Također, prema njegovim riječima, postizanje dogovora sa Turskom dalo bi manje mogućnosti za pokretanje novog rata protiv Hamasa.

Prema izjavama neimenovanog visokog zvaničnika Izraela, postizanje dogovora sa Turskom onemogućilo bi izvršenje atentata na zamjenika Hamasovog Politbiroa i vođu pokreta u Pojasu Gazze, Ismaila Heniju.

Šef zastupničkog kluba vladajuće koalicije u izraelskom Knessetu, David Bitan, saopćio je da “ukoliko dođe do sporazuma sa Turskom, Netanyahu neće biti u prilici da izvrši atentat na Heniju.” On je otkrio da su cionističke bezbjedonosne agencije vršile pritisak na Netanyahua da postigne dogovor s Turskom.

Ovo je u suprotnosti sa izjavama novog izraelskog Ministra odbrane, Libermana koji je zaprijetio atentatom na Ismaila Heniju.

Podsjećamo, već duže vrijeme se vode razgovori za normalizaciju diplomatskih odnosa između Ankare i Tel Aviva, a jedan od ključnih uvjeta turske strane bio je i prekid opsade Gazze. Turski principijelan stav u pogledu Gazze naišao je na odobrenje brojnih palestinskih zvaničnika, tako da je i predsjednik Hamasovog Politbiroa, Halid Miš’al, prije nekoliko dana u Dohi iskazao zahvalnost Turskoj na brizi za ovu palestinsku oblast koja je pod opsadom od 2007. godine.

Većina detalja je dogovorena, ali se očekuje veći broj prilagođavanja. Obje strane se nadaju da će objaviti zaključivanje pregovora do kraja dana, a možda da će doći čak i početnog potpisivanja.
Izraelski mediji dodaju da se očekuje da će dogovor biti odobren od strane izraelskog sigurnosnog kabineta i turske vlade u srijedu, dok se zvanično svečano potpisivanje očekuje tek narednog mjeseca. Potpisivanje će doći tek nakon što vlada predsjednika Redžep Tajjip Erdoana učini zakonske promjene koje će nadgledati povlačenja tužbi podignutih protiv IDF- ovih oficira u Turskoj.

Dogovor se sastoji po izraelskoj štampi od osam centralnih tačaka:
1. Izrael i Turska će obnoviti potpune diplomatske i normalizovane odnose, uključujući razmjenu ambasadora i zajedničke državne posjete. Dvije strane se također obavezuju na uzdržavanje od djelovanja koje će na bilo koji način naštetiti njihovim interesima na međunarodnim forumima poput NATO-a i UN-a.
2. Turci će povući zahtjeve za podizanjem blokade Gazze u zamjenu da izraelsko obećanje da će se omogućiti isporuka turske pomoći za Gazzu preko Ašdod luke, nakon što prođe izraelsku inspekciju. Izrael će također dozvoliti Turskoj da izgradi novu elektranu, postrojenje za desalinizaciju vode u saradnji s Njemačkom i bolnicu u Gazzi.
3. Sporazum ne sadrži klauzulu koja se tiče povratka izraelskog ‘civila’ Avera Mengiustua, koji je nestao u septembru 2014. u Gazzi ili povratka ostataka ubijenih vojnika Arona Šaula ili Hadar Goldina koji su ubijeni tokom operacije Zaštitni obod iste godine. Turska vlada, međutim, obećava da će preuzeti napore da osigura oslobađanje vojnika kroz svoje kontakte s Hamasom. Također su se dogovorili da će Turska biti posrednik između Hamasa i Izraela ukoliko bude potrebno.

4. Izrael će prebaciti oko 21 milion dolara u turski humanitarni fond koji će obezbjediti novac porodicama ubijenih ili ranjenih tokom incidenta na Mavi Marmari.
5. Turska će prekinuti tekuće pravne postupke na turskim sudovima protiv izraelskih vojnika uključenih u incident na Mavi Marmari.
6. Turska će spriječiti Hamas da koristi zemlju kao bazu u kojoj će raditi protiv Izraela. S druge strane, Izrael  ukida svoj zahtjev da Turska protjera Hamasov komandni centar iz zemlje. Viši član Hamasa Salah el-Arur, koji je navodno odgovoran za kidnapovanje i ubistvo izraelskih tinejdžera Gilad Shara, Naftali Frenkela i Ejal Yifracha iz Gush Etziona u ljeto 2014. nije više u Turskoj i vlasti su obećale da mu neće više biti dozvoljen povratak.
7. Dva naroda će nastaviti vojnu saradnju i počet će sa razmjenom obavještajnih podataka.

8. Dvije zemlje će početi službene razgovore o gasovodu kako bi se rezerve izraelskog prirodnog gasa transportovale. Turska će izraziti interes za kupovinu gasa iz Izraela i prodaju istog na evropskom tržištu.

cbbs.ba/islambosna.ba