Turska: Parlament podržao ukidanje poslaničkog imuniteta

Turska: Parlament podržao ukidanje poslaničkog imuniteta

Turski parlament usvojio je prvi članak zakona o ukidanju imuniteta zastupnicima, što je ustavna promjena koja bi, po mišljenju prokurdske opozicije, njihove zastupnike mogla “izbrisati” iz parlamenta.

Tajnim glasanjem je 373 od 550 zastupnika turskog parlamenta podržalo je prijedlog o ukidanju imuniteta zastupnicima, što je dovoljno veliki broj glasova da se ustav može direktno mijenjati, a da se prethodno ne održi referendum.

Članovi parlamenta u petak će se još dvaput izjašnjavati o preostalim elementima zakona, što će u konačnici odrediti ishod njihova glasanja.

Predsjednik Tayyip Erdogan optužuje prokurdski HDP, treću najveću stranku u parlamentu po brojnosti, da je političko krilo kurdskih militanata, što njezini članovi opovrgavaju.

HDP se protivi novom zakonu

Erdoganovi oponenti smatraju da je prijedlog o ukidanju imuniteta zastupnicima dio njegove strategije, a cilj mu je iz parlamenta istjerati HDP-ove zastupnike, ojačati vladajuću Stranku pravde i razvoja i konsolidirati podršku u parlamentu zbog izvršnoga predsjedničkog sistema kakav turski predsjednik odavno želi.

Jedan od čelnika HDP-a Selahatin Demirtas za Reuters je nedavno kazao da bi ukidanje imuniteta zastupnicima moglo pridonijeti jačanju nasilja i gušenju demokracije u zemlji.

Turske zastupnike imunitet štiti od sudskog progona. Novi bi zakon omogućio sudske progone članova parlamenta protiv kojih se trenutno vode istrage, a riječ je o 138 zastupnika, među kojima su 101 član HDP-a i glavne opozicione Republikanske narodne stranke.

 

Izvor: Agencije