U posljednjih 50 godina kroz izraelske zatvore prošlo milion Palestinaca

U posljednjih 50 godina kroz izraelske zatvore prošlo milion Palestinaca

Izvještaj sastavljen od strane Komiteta za pitanje zatvorenika Palestine, kaže da je u peridu od 1967. godine pa do danas, kroz izraelske zatvore prošlo oko milion Palestinaca. Ovaj izveštaj će zvanično biti objavljen za dva dana, kada palestinski narod obilježava Dan palestinskih zatvorenika, a u njemu se nalazi i podatak da je od početka Al-Aksa intifade, kako palestinci nazivaju trenutni otpor na Zapadnoj obali, pa do danas uhapšeno oko 90 000 Palestinaca, od čega je 11 000 djece i 1300 žena te 65 bivših visokih dužnosnika u vladi. Od početka ove godine zatvoreno je njih oko 70 000, od toga 7000 žena. Svi oni su prošli kroz jedan od 22 zatvora širom Izraela, zatim kroz različite popravne domove, centre za ispitivanje ili kroz zatočeničke jedinice „Etzion“ i „Hawara“.

Tokom mjeseca oktobra prošle godine zatvoreno je 4800 zatvorenika, najviše iz Kudsa i Khalila, a njihov broj se povećavao ili smanjivao shodno događajima i jačini sukoba za vrijeme izraelskih operacija u svetom Mesdžidul Aksa.

Izvještaj navodi da su hapšeni ljudi iz svih slojeva društva i svih starosnih kategorija: djeca, omladina starci, djevojke, majke supruge, bolesni, nepokretni, obični radnici, akademski radnici, predstavnici u zakonodavnim organima, bivši ministri, političari, studenti, umjetnici, književnici, pisci itd. Dalje se kaže u izvješaju da sama hapšenja i uslovi u zatvorima krše međunarodno humanitarno pravo, pogotovo zbog uvjeta u zatvorima, mjestima u kojima zatvorenici borave i zbog načina mučenja kako bi se od njih izvukla priznanja.

Prema činjenicama i svjedočansvima zaključeno je da je 100% onih koji su prošli kroz izraelske zatvore bilo izloženo različitim oblicima psihičkog ili fizičkog mučenja, moralnim uvredama pred više ljudi, ili čak pred članovima porodice. 750 osoba je trenutno u takozvanom administrativnom pritvoru koji je specifičan za izraelski zakon i koji je osuđivan od međunarodne zajednice, a radi se o zatvaranju bez podignute optužnice i suđenja. Ovakva pritvaranja se vrše na temelju takozvanih „tajnih dokumenata“ koje prave obavještajne službe.

Izvještaj je obuhvatio i podatke o bolesnicima koji se nalaze u izraelskim zatvorima. Naime trenutno ih je tamo oko 700, a 23 njih je u zatvorskoj klinici Ramla. Većina bolesnika dobijaju samo sredstva protiv bolova i anestetike. Tokom 2015. godine dva zatvorenika su podlegla od brojnih bolesti koje su dobili prilikom njihovog zatočeništva.

 

cbbs.ba