UN upozorava na prekomjernu silu Izraela

UN upozorava na prekomjernu silu Izraela

Panel Ujedinjenih naroda protiv mučenja je iskazao zabrinutost zbog navoda o “prekomjernom korištenju sile”, uključujući smrtonosnu silu, izraelskih snaga sigurnosti u palestinskim područjima, te su upozorili zvaničnike u vezi sa zabranom pristupa pritvorenim osumnjičenicima, uključujući maloljetnicima.

Komitet protiv mučenja, koji radi pod nadzorom ureda čelnika UN-ove agencije za zaštitu ljudskih prava, objavio je svoja završna opažanja u vezi Izraela i pet drugih zemalja u okviru redovnih provjera tog panela.

Panel, koji uglavnom svakih četiri do pet godina provodi provjere zemalja koje na to pristanu, nema vlastite istražne mogućnosti i ovlasti, već se uglavnom oslanja na informacije iz medija, grupa koje se bore za zaštitu ljudskih prava, UN i na druge izvore za donošenje zaključaka.

U dijelu na 12 strana posvećenom Izraelu, komitet je ukazao na “navode o prekomjernom korištenju sile, uključujući korištenje smrtonosne sile, sigurnosnih snaga” na demonstracijama, u reakcijama na napade ili navodne napade na Izraelce te se posebno obrušio na kontroverznu politiku administrativnog pritvora, prema kojem se osumnjičeni mogu uhapsiti i držati u pritvoru mjesecima bez optužnice.

Stotine pritvorenih

Komitet je kazao da je 700 ljudi – uključujući 12 maloljetnika – bili u administrativnim pritvorima čak i u vrijeme kada su članovi tog komiteta razgovarali o tom problemu sa izraelskim zvaničnicima.

Jedan od rukovodilaca panela Jens Modvig iz Danske je rekao da administrativni pritvor može trajati “mjesecima ili čak godinama” bez gotovo ikakvog pristupa onim koji su zatočeni na osnovu tog pravila.

Komitet je također naveo da je “veoma zabrinut zbog toga što se kazne samice i odvajanja mogu izreći i maloljetnicima”.

Izrael je branio sistem administrativnog pritvora kao neophodno sredstvo za sprečavanje palestinskih napada.

Grupe za zaštitu ljudskih prava i Palestinci tvrde da su izraelske snage često spremne da brzo povuku okidač, umjesto da pokušaju da savladaju osumnjičenike.

Izrael tvrdi da palestinski vjerski i politički čelnici potiču na nasilje.

Palestinski zvaničnici tvrde da je nasilje posljedica očaja zbog života pod izraelskom okupacijom te zbog frustracije u vezi sa perspektivom da se ikad stekne državnost.

Izvor: Agencije