Žestoke reakcije nakon egipatskog ustupanja otoka Saudijskoj Arabiji

Žestoke reakcije nakon egipatskog ustupanja otoka Saudijskoj Arabiji

Prije nekoliko dana kralj Salman obavijestio je javnost o projektu koji bi trebao spojiti dvije zemlje, Egipat i Saudijsku Arabiju. Radi se o izgradnji mosta između ove dvije zemlje, a planirano je da se gradi preko Crvenog mora, u blizini Sharm el-Sheikha, a vrijednost projekta iznosi oko 3,6 milijardi eura. Saudijski kralj je ovu informaciju iznio za vrijeme njegove posjete Egiptu.

U isto vrijeme egipatske vlasti su u javnost izašle sa informacijom koja je izazvala buru komentara u regionu ali i šire. Naime, egipatska vlada je odlučila ustupiti Saudijskoj Arabiji dva strateški važna ostrva u Crvenom moru. Radi se o ostrvima Tiran i Sanafir. Po njihovim riječima tehnička istraživanja pomorske granice sa Saudijskom Arabijom pokazala su da se ova dva otoka nalaze u saudijskim teritorijalnim vodama.

Stavovi podjeljeni

Egipatska opizicija, aktivisti i korisnici društvenih mreža, pokrenuli su lavinu osuda na ovakvu vladinu odluku, nazivajući to veleizdajom, prodavanjem državnog teritorija itd. Najavljene su i sudske tužbe protiv Al Sisija i njegove vlade ukoliko ne povuče odluku o ustupanju ostrva. Aktivisti tvrde da vijesti o izgradnji mosta i o ustupanju ostrva Saudijskoj Arabiji imaju mnogo zajedničkih poveznica.

Egipatski državni mediji mahom podržavaju ovaj postupak, tvrdeći da je vlada odluku o ustupanju opravdala tvrdnjom da su egipatske oružane snage štitile otoke na osnovu odgovarajućeg zahtjeva koji im je 1950. uputio tadašnji saudijski kralj Abdul-Aziz. Pojedini dnevni listovi veličaju ovaj sporazum prikazujući Kralja Salmana kao velikog prijatelja egipatskog naroda, prenoseći slavljeničku atmosferu i vatromete sa kairskih ulica. Čak je i ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije, Adil Al-Džubejr izjavio da kroz historiju nikada nije bilo upitno da Tiran i Sanafir pripadaju Kraljevini Saudijskoj Arabiji, ali da su događaji nakon 11. septembra 2001. godine i teški periodi kroz koje je arapski svijet prolazio nakon tog vremana, spriječili da se Egipat javno prizna ko polaže pravo na ova ostrva.

Sa druge strane, mnogi egipatski stručnjaci i javne ličnosti upozoravaju na nedostatak dokaza koji bi ukazali da su otoci u saudijskom vlasništvu. Njihovi glavni dokazi su dokumetni iz 1906. godine kada su pravljene granice između Egipta i Osmanske države koji dokazuju da su Tiran i Sanafir dio Egipta. Također, kao dokaz navode i poznati Camp-David sporazum između Izraela i Egipta koji pominje otoke i smatra ih egipatskom teritorijom. Dalje, razne egipatske institucije i ministarstva kroz historiju, u pisanim tragovima, smatraju ovaj dio Crvenog mora teritorijom Egipta, a egipatski obrazovni sistem to spominje na mnogo mjesta u okviru literature, obavezne u osnovnim školama.

cbbs.ba